Vés al contingut (premeu Retorn)

17è Premi UPC Arquitectura, Enginyeria, Ciències i Tecnologia

La UPC va premiar amb el 17è Premi UPC Arquitectura, Enginyeria, Ciències i Tecnologia el treball de batxillerat Construcció d’una pròtesi biònica de mà, de Guillem Cornella, alumne de l’Escola Pia de Nostra Senyora, de Barcelona, i tutoritzat pel professor del mateix centre Xavier Perramon. En el seu treball, l’estudiant construeix una pròtesi biònica de mà, utilitzant una impressora 3D, que funciona a partir dels impulsos emesos per les ones cerebrals. El seu disseny és, a més, més econòmic en producció, implantació i manteniment que els que es troben actualment al mercat. Per elaborar i construir el prototip, l’estudiant realitza un estudi previ sobre l’anatomia del sistema nerviós i de la mà, l’activitat de les ones cerebrals i els diferents tipus de pròtesis existents, així com del disseny i la impressió 3D i de la programació en Arduino. A més, l’estudiant autofinança el seu projecte mitjançant una plataforma de micromecenatge.

 

Accediu a la descripció del vídeo (obriu l'enllaç en una finestra nova)

Aquest treball també ha estat seleccionat per participar a la final de Ciencia en Acción a Algeciras.

 

També s’ha guardonat el projecte de CFGS Diseño de un seguidor solar de eje rotacional con sistema automatizado e integrado de limpieza, realitzat per Emanuel Bossio, de l'Institut Escola del Treball de Barcelona, que ha estat tutoritzat per Rafael Francès, Sergio Gómez i Mar Alonso. L’autor del treball vol optimitzar les instal·lacions de les plantes fotovoltaiques mitjançant el disseny i desenvolupament d’un seguidor solar, que és el mecanisme que permet que els panells solars s’orientin en direcció als rajos de sol i que n’augmenta, així, l’eficiència. El disseny també incorpora un sistema automatitzat de neteja de les plaques solars a partir de l’aigua de pluja per incrementar-ne, també, l’eficiència: es calcula que un panell brut perd aproximadament un 20 % de rendiment. 

 

Accediu a la descripció del vídeo (obriu l'enllaç en una finestra nova)

 

L’estudiant Marina Sunyer, de l’IES La Vall del Tenes de Santa Eulàlia de Ronçana, ha quedat finalista amb el treball Reforma ergonòmica de l'Institut La Vall del Tenes, tutoritzat per la professora Pilar Janer. En el seu treball, l’autora estudia els diferents factors que afecten un centre d’ensenyament tenint en compte l’opinió dels seus usuaris (alumnat, professorat i personal d’administració i serveis). L’alumna elabora un pla de reforma de l’institut per fer-lo més eficient i funcional. Per a això, parteix de l’anàlisi de la ubicació, els accessos i les instal·lacions del centre i dels resultats d’una enquesta als seus usuaris, en què planteja diferents qüestions relacionades amb la temperatura, la il·luminació o el soroll.

 

Accediu a la descripció del vídeo (obriu l'enllaç en una finestra nova)


Notícia a la Sala de Premsa de la UPC: 'El disseny d'una pròtesi biònica de mà 'low-cost' guanya el 17è Premi UPC per a treballs de recerca de batxillerat'