Vés al contingut (premeu Retorn)

Cooperació

Construcció a Nicaragua (2017-O027)

Ampliació d'una escola a Jiñocuabo (2017- O027)


Lloc de realització

Valle el Jiñocuabo, Nicaragua


Soci local

ASODESCO i Escuela Divina Misericordia


Participants de la UPC

Andreu Riutort Isern (estudiant EPSEB)

Ana María Arias Dávila (estudiant EPSEB)

Anna Gabarrón Comadran (estudiant EPSEB)

                                                                                                                                                                                                                          

 

Dates de realització

Gener a abril de 2018    

o027-1




Context del projecte

El Valle el Jiñocuabo és una petita comunitat rural situada al nord-oest de Nicaragua, molt a prop de la frontera amb Hondures. Actualment, la població disposa d’una escola de primària i una de secundària on formen els infants i joves de 5 a 16 anys, i on en els últims cursos poden rebre una preparació per accedir a la universitat. Els alumnes són principalment de la comunitat, encara que en els últims anys hi ha hagut un increment en el nombre d’inscrits d’altres comunitats veïnes.

Fins aquest moment, l’escola de secundària compta amb dos blocs per a aules, però manca d’altres espais al servei d’aquesta. Per aquest motiu i pel fet de promoure una millora en l’escola i l’educació de la comunitat, es va proposar desenvolupar un tercer bloc que contingués una aula polivalent, una aula d’informàtica i una sala de professors.

Què s'ha fet? 

La direcció d’obra la vam realitzar conjuntament amb l’associació alemanya Bildung Bauen eV, integrants d’aquesta associació es van desplaçar a principi de gener de 2018, quan va començar l’obra. Els integrants d’ATSF ens hi vam incorporar a principi de febrer, fins a finals de març. Quan vam arribar ja havia començat la fase d’excavació i vam realitzar tasques de coordinació i organització amb els voluntaris locals i direcció d’obra de les diferents fases:

-          Fonamentació: Col·locació de l’armadura, encofrat i posterior formigonat.

-          Bambú: Tall i neteja del bambú, organització del temps del tractament i d’assecat. Control de qualitat del bambú.

-          Murs: Construcció del sòcol de fàbrica ceràmica. Posteriorment, col·locació de les bales de palla i finalment, preparació de la mescla de terres per al revestiment.

-          Estructura: Col·locació de l’estructura vertical i horitzontal de bambú i realització de la coberta.

Perspectives de continuïtat

Primerament hi havia un projecte complementari a l’ampliació de l’escola que consistia en uns banys que suplissin la necessitat del recinte, proposant una tècnica de molt baix cost i de baix impacte ambiental per a zones on no hi ha una xarxa de sanejament, com és el cas. Malgrat no s’ha dut a terme, segueix havent aquesta necessitat i creiem molt interessant en un futur dur a terme aquest projecte.

També se’ns va comunicar la necessitat de la construcció d’un pou per aigua potable ja que actualment hi ha almenys 7 famílies a la comunitat que no disposen de cap pou i han d’anar a buscar l’aigua al riu, amb el perill que suposa consumir aigua en males condicions.

Per això, nosaltres veiem necessari i molt interessant poder realitzar aquests dos projectes conjuntament més endavant.

Valoració personal

Anna:  Ha sigut una experiència molt enriquidora. Per una banda, he pogut veure la part més social del projecte, estant en contacte directe amb la gent local, però també perquè he pogut aprendre uns sistemes constructius que no havia vist en la carrera i ha sigut molt interessant poder-los posar en pràctica aprenent de la forma de treballar de la gent local.

Andreu: Ha estat una de les millors experiències que de moment he pogut gaudir. Ha estat una passada poder estar en contacte i treballar durant aquests mesos amb uns materials nous per a mi com són el bambú, la palla i la terra. Aquest projecte no només m’ha servit per créixer i formar-me a nivell professional sinó a nivell personal. La meva estada en el poble, amb la seva gent i sobretot amb la família que em va acollir és el record més dolç que m’emporto.

Ana Maria: ha sigut una experiència on m’emporto molts ensenyaments, des del punt de vista personal i professional. La tècnica constructiva emprada, el tractament dels materials usats i el procés d'execució sense la tecnificació que requereix una obra actualment, van fer que fos encara més interessant i enriquidora l'experiència. La il·lusió i participació de la gent local i el contacte diari amb ells, va ser la major motivació que he tingut per al treball tan dur. 

 

Aportació del CCD

5.100 €

o027-2o027-3o027-4



Banner nou.jpg