Vés al contingut (premeu Retorn)

Cooperació

Sou a: Inici / Cooperació / Projectes 2019 / Arquitectura a Senegal (2019-A043)

Arquitectura a Senegal (2019-A043)

Enfortiment de l'educació primària de Gagué chérif, a Foundiougne (2019-A043)


Lloc de realització

Gagué cherif, Foundiougne, Senegal


Soci local

Escola Primària de Gagué Cherif

Participants de la UPC

Pedro Ibáñez, Marina Ojeda, estudiants de l'ETSAB


Dates de realització

12 de Març - 18 d'Agost de 2016






Context del projecte

L'actuació es porta a terme a la població de Gagué Chérif, regió de Fatik, situada al departament del Foundiougne. Gagué chérif és una petita població situada dins el departament de Foundiougne. Compta amb uns 800 habitants, majoritàriament musulmans i de cultura Serer que viuen principalment de la pesca i la ramaderia. L’escola primària del municipi compta amb 252 alumnes, 128 nenes i 124 nens d’entre 6 i 12 anys. 

En aquesta hi havia 7 aules, en tenien una més però es va enderrocar degut a les males condicions en les que es trobava. Això portava a un alt ràtio d’alumnes per aula i s’havien de fer torns per a poder realitzar les classes. El centre és públic i està una mica oblidat pel ministeri en quant a infraestructures. El poc que te és gràcies a algunes bones voluntats que viuen fora del poble o del país.

Què s'ha fet? 

Com a premissa de millorar i enfortir la qualitat de les instal·lacions de l’escola d'educació primària de la població Gagué chérif s’ha acabat el projecte executiu d’aquest i s’ha acabat ja l’aixecament dels murs gràcies als voluntaris i el poble que va ajudar. Al segon i en principi últim torn, es va començar a fer l’estructura de ferro de la coberta. Es va haver de parar en aquest punt degut a la situació actual de pandèmia mundial. Tot i així seguim en contacte amb el poble a través de les xarxes. En tot moment s’ha tingut en compte l'opinió tant de l’equip de treball d’aquí com el del poble. És un projecte fet completament des de la cooperació per a enfortir així l’educació del poble, tant en el moment de fer-la com quan aquesta quedi realitzada i es pugui aprofitar al màxim el potencial de l’escola.

Perspectives de continuïtat

Per a continuar amb el projecte, ja que s’ha hagut de posposar degut a les circumstàncies  excepcionals del COVID-19, és acabar de construïr amb el mateix procediment que s’ha fet fins ara l’aula començada. Això vol dir, col·locar les xapes de la coberta i realitzar els acabats que faran que duri més temps que inclouen pintura i paviment. També s’afegirien els marcs de les portes i finestres. En definitiva, fer d’aquest aula un lloc agradable on poder estudiar sense problema.

Valoració personal

Marina:
Aquest projecte ha provocat un enfortiment en l’educació del poble de Gagué Cherif i, amb aquest, també ha provocat un enfortiment en la meva educació com a arquitecta i com a ciutadana d’aquest món. Hi ha hagut un compromís per part de tots els participants, tant dels del poble com dels voluntaris de associats que ha fet possible que aquest projecte es fés realitat. Crec que no m’equivoco quan dic que tots hem quedat satisfets del treball.


Pedro:
Ha sigut la primera vegada que viatjo a l'Àfrica, sempre havia tingut una idea preconcebuda de com podia ser mitjançant vídeos i fotografies, però un cop vaig aterrar el Senegal es va obrir una nova porta el meu cervell, tot era nou i desconegut. Sens dubte ha sigut de les millors experiències que he pogut viure, conèixer diferents religions conviure amb una família del poble, entendre el funcionament i el ritme del lloc ha sigut molt enriquidor. El projecte s'ha pogut engegar i dur a terme superant un gran número de dificultat i obstacles que anaven sorgint pel camí, gràcies a l'ajuda de tot un equip format per famílies, alumnes, treballador, associacions que ens recolzaven en tot moment. És cert que el projecte encara està per acabar
però no dubto que el problema que se'ns presenta actualment el sabrem afrontar i superar de la millor manera, sempre amb la col·laboració de tot l'equip.

 

Aportació del CCD

 3.900 €



Banner nou.jpg